SOBRE EL CIB

El Congrés d’Investigació Biomèdica és un esdeveniment de naturalesa científica i divulgativa l’objectiu de la qual consisteix a ser un punt de trobada entre estudiants, investigadors i científics en general on poder fomentar el pensament crític.

El CIB és un congrés creat íntegrament per estudiants sense cap mena de motivació econòmica pel que serveix com una eina de formació complementària per a l’estudiant, tant a nivell de congressista pel seu baix preu i altes possibilitats de participar en l’exposició de posters i treballs; com a nivell d’organització per la seua elevada taxa de renovació donant l’oportunitat cada any a desenes d’estudiants d’entrar en el món de la investigació des de dins de l’organització d’un congrés.

En global, la qual cosa caracteritza i diferència aquest congrés de la resta és l’enfocament dirigit a l’estudiantat de ciències que any rere any es reuneix en una organització diferent i altament multidisciplinària: estudiants de medicina, bioquímica, biotecnologia, farmàcia, infermeria, enginyeries, informàtica, etc. per a crear un espai per a i pels seus iguals on es divulgue, es creen contactes, s’exposen projectes, es parle de ciència i es cresca a nivell acadèmic i personal.

Notícies

Les inscripcions per a la próxima edició s’obriran el 14 de desembre! Més info pròximament i per Instagram.

Estem de celebració! El Congrés d’Investigació Biomèdica (CIB) ha sigut reconegut com a event d’interés sanitari a la Comunitat Valenciana.

Conferències

Quatre ponències d’actualitat biomèdica

Taules redones i debats

Tallers

Més de 20 per a triar

Concursos

Concursos de pòsters i comunicacions orals

Pla Social

Un espai en el qual connectar

S'anunciaran en breus els temes de les conferències i tallers

Objectius del CIB:

  • Fomentar la igualtat de gènere en la ciència i visibilitzar el paper de les dones en el desenvolupament de la investigació biomèdica.
  • Estendre el congrés creant un punt de reunió internacional que afavorisca l’intercanvi de coneixement entre diferents països facilitant el creixement del saber científic.
  • Adaptar el contingut del congrés a temàtiques d’actualitat per a facilitar la informació de la comunitat estudiantil i fomentar l’important paper i responsabilitat divulgativa que tenim com a tals davant el nostre entorn i la societat en el seu conjunt.

PROGRAMA

Pots descarregar l’horari ací
DIA 1
9:00 - 10:30 Registre i recollida d'acreditacions

Taula Inaugural

9:30-10:30

Conferència inaugural: Pilar Domingo Calap

Fags com a ferramentes biomèdiques

10:30 – 12:00

12:00 - 12:30 Descans

Taula Redona 1

12:30 – 14:00
14.00 - 15.00 Descans dinar

Tallers

15:00 – 17:00
17:00 - 18:00 Descans

Debat 1

18:00 – 19:00

Pla Social

20:45
DIA 2

Tallers

9:00 – 11:00
11:00 - 12:00 Descans

Conferència: Lucía Bailón Álvarez

Cura o vacuna per al VIH?

12:00 – 13:00

Taula Redona: Realitat del món científic

Ginés Luengo Gil, José Manuel Pérez García, Jesús Fernández Felipe i Carmen Agustín Pavón

13:00 – 14:00

14:00 - 15:00 Descans dinar

Tallers

15:00 – 17:00
17:00 - 18:00 Descans

Comunicacions Orals

18:00 – 19:30

Pla Social

20:45
DIA 3

Tallers

9:00 – 11:00
11:00 - 12:00 Descans

Taula Redona: Salut mental

Javier Rubén Caso, Javier Vázquez-Bourgon i Jerónimo Saiz Ruiz

12:00 – 13:00

Debat 2

13:00 – 14:00
14:00 - 15:00 Descans dinar

Tallers

15:00 – 17:00
17:00 - 18:00 Descans

Lliurament de premis

18:00 – 19:00

Conferència de clausura: Federico Vicente Pallardó

Malalties rares

19:00 – 20:00

PONENTS DE L'ANTERIOR EDICIÓ

Pilar Domingo-Calap

Líder del Laboratori de Virologia Ambiental i Biomèdica (EnBiVir) del I2SysBio, UV-CSIC.

La seua recerca se centra en l’aïllament i la detecció de virus presents en la naturalesa amb aplicacions biomèdiques.

Les seues aportacions inclouen l’estudi de la patogènesis viral i el seu vincle amb la immunitat i la utilització de bacteriòfags com a teràpia enfront de bacteris multiresistents.

A més, Pilar promociona la ciència en la joventut a través de múltiples projectes i sessions divulgatives.

Lucía Bailón Álvarez

Metge investigadora clínica en la Fundació Lluita Contra la Sida i les Malalties Infeccioses, en Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, a Badalona, Barcelona. La seua activitat investigadora actual està centrada en la infecció recent per VIH, així com el desenvolupament d’assajos clínics de vacunes preventives i terapèutiques contra el VIH. Actualment, està desenvolupant la seua tesi doctoral, centrada en les característiques inmunovirològiques que permeten controlar el rebot viral després de la interrupció del tractament antiretroviral, en diferents estratègies de cura funcional del VIH.

Federico Vicente Pallardó

El Dr. Pallardó és metge i catedràtic de Fisiologia en la Universitat de València, així com cap de grup CIBER de malalties rares i coordinador de l’àrea de Malalties Raresde l’ INCLIVA.

Les seues recerques se centren en el paper de l’estrès oxidatiu en la fisiopatologia de les malalties rares. Amb especial atenció a la regulació epigenètica i al paper de les histones i les seves modificacions postraduccionals en diferents models de malaltia.

És soci fundador de l’empresa biotecnològica EPIDISEASE S.L. spin-*off de la Universitat de València, el CIBERER i l’ INCLIVA. A més, ha estat secretari general de la “Society for Free Radical Research (Europe)” i ha rebut diversos guardons nacionals i internacionals.

Ginés Luengo Gil

Llicenciat en Biologia, Màster en Biologia Molecular i Biotecnologia i Doctor en Hematologia i Oncologia Clínic-Experimental per la Universitat de Múrcia. Actualment, exerceix com a investigador post-doctoral en el laboratori de diagnòstic molecular de l’Hospital General Universitari Santa Lucia, Cartagena. És professor associat del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i Immunologia de la Facultat de Medicina, Universitat de Múrcia. 

En la seua trajectòria professional ha publicat 22 treballs científics en el Journal Citation Reports, diverses revisions, articles de divulgació i més de 50 comunicacions a congressos nacionals i internacionals, a més a més, d’una patent. Es decà del Col·legi Oficial de Biòlegs de la Región de Murcia i membre del Consejo General de Colegios Oficiales de Biólogos (CGCOB). 

José Manuel Pérez García

Graduat en Psicologia per la universitat Jaume I. Màster en Investigació, Tractament y Patologies Associades en Drogodependències per la Universitat de Valencia. Actualment, contractat pre-doctoral FPU en la Universitat de Santiago de Compostela. President de la associació “FPU investiga”, un col·lectiu de pre-doctorals que lluiten per canviar un sistema injust y precari. 

Jesús Fernández Felipe

Graduat en Bioquímica per la Universitat Complutense de Madrid y doctorand en Neurociència en la Universitat CEU San Pablo. Parla de la vida d’un doctorand i obri les portes al laboratori a través d’Instagram en @viviendoeldoctorado, on també dona veu a diferents investigadores i al seu treball.  A més a més, per la seua passió per la divulgació, dona xarrades en instituts, col·legis, universitats i centres culturals.

Carmen Agustín Pavón

Llicenciada en Biologia i Doctora en Neurociències per la Universitat de València. Ha passat per centres com La Sapienza, Cambridge, CRG de Barcelona i Imperial College London. Es professora de la UVEG.

Actualment, centra les seues investigacions en les alteracions neurobiològiques que ocorren en models murins de síndrome de Rett, i en la neurobiologia del comportament social. Afegir també la seua activitat docent i investigadora, però sense deixar a banda la divulgació científica. 

Javier R. Caso

Llicenciat en Ciències Biològiques i Doctor en Farmacologia, ha realitzat estàncies en Stanford. Retornà a Espanya gràcies a una beca Juan de la Cierva. Actual Investigador Ramón y Cajal al Departament de Farmacologia i Toxicologia de la UCM.

Investigador Principal de diversos projectes del Pla Nacional del Ministeri de Ciència i Innovació i avaluador de l’Agència Estatal d’Investigació.

Ha treballat en grups de reconeixement mundial al camp de l’estrès i la inflamació.

Actualment, pertany al grup d’investigació de neuropsicofarmacologia molecular de la Universitat Complutense de Madrid.

Jerónimo Saiz Ruiz

Metge de formació, va obtindre la Càtedra de Psiquiatria de la Universitat d’Alcalà. Ha sigut president de la Fundació Espanyola de Psiquiatria i Salut Mental, i de la Societat Espanyola de Psiquiatria. A més, participà en l’Estratègia Nacional de Salut Mental del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Investigador Principal del Grup 22 del CIBERSAM i també d’un dels grups del IRYCIS (Institut d’Investigació Ramón y Cajal).

Dins de la seua orientació dirigida a les bases biològiques de la conducta i la integració de la Psiquiatria a la resta de la medicina, ha publicat nombrosos articles, especialment al camp dels trastorns afectius, impulsius i d’ansietat. És també director de la Col·lecció “Psiquiatria Mèdica” i “Psiquiatria 21”, a més de co-Fundador de la revista “Monografías de Psiquiatría” i de la web Psiquiatria.com.

Ha obtingut premis per les seues investigacions en Neurociències i en la investigació i tractament dels trastorns bipolars. És soci d’honor de la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica.

Javier Vázquez-Bourgon

Professor Associat de Psiquiatria a la Universitat de Cantabria i Adjunt del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Marqués de Valdecilla (Santander).

És investigador del IDIVAL, on lidera la línia d’investigació sobre “Salut mental i patologia somàtica”. La seua àrea d’investigació principal són els marcadors biològics i endofenotips de la psicosis, principalment genètica, neuroimatge i alteracions metabòliques relacionades amb els tractaments psicofarmacològics.

Ha realitzat estàncies d’investigació al Institute of Psychiatry (King´s College London, Regne Unit). 

Actualment és Investigador Principal de diversos projectes d’investigació amb finançament competitiu nacional i regional.

Nicolás Garrido Puchalt

Llicenciat en biologia per la universitat de València, el Dr. Garrido actualment és el director de la Fundación IVI i Director de Administración de la Investigación de IVI RMA Global. 

Els seus interessos per la investigació inclouen la infertilitat masculina, la fisiologia de l’esperma, les tècniques de selecció d’esperma, els biomarcadors de fertilitat i els estudis estadístics per a mesurar l’èxit de les tècniques de reproducció assistida.

Ha escrit més de 375 resums, més de 80 capítols de llibres, i ha editat 5 d’ells, a més a més de 165 articles originals o de revisió en revistes científiques. 

Actualment, és Section Editor d’algunes revistes científiques especialitzades en reproducció humana, i coordinador per a ESHRE del Grupo d’Interés Especial en Andrología. 

Francisco Marco

Enginyer Agrònom especialista en Ciència Animal per la Universitat Politècnica de València i Doctor en Ciència Animal. Actualment, es Catedràtic de Producció Animal del Departament de Ciència Animal de la Universitat Politècnica de València, adscrit a l’Institut de Ciència y Tecnologia Animal.

Entre els temes en els que ha investigat destaquen: la crioconservació de gàmetes i embrions, principalment a través de l’ús de la vitrificació, el transplant d’úter i l’ús de xenotransplants renals d’origen embrionari. 

Fruït d’aquesta investigació, ha publicat més de 229 contribucions científiques. A més a més, és inventor d’una patent d’un dispositiu de vitrificacions d’embrions. Ha participat, també, en més de 30 projectes d’investigació competitius i contractes amb empreses nacionals, estatals i internacionals (IP en més de 10). 

Rodrigo Álvarez Monzón

Estudiant de Química en la Universidad Complutense de Madrid.

Fa 4 anys va fundar Microbacterium, una plataforma que permet, a estudiants i professionals del sector científic, divulgar fàcilment el seu coneixement, aportant-los les ferramentes, formació i audiència necessaries per acomplir-ho. 

Aitor Gálvez

Creador del moviment Bioemprender. Biotecnòleg de formació, MBA en emprendiment, entre altres. Actualment treballa coordinant un equip del grau LEINN i dedicant el seu temps als seus projectes: Bioemprender, Bioaprender, Biotalento y Bioinvertir. Comunitats científiques que van nàixer amb una única finalitat: donar a la ciència el lloc que es mereix.

Lucía Almagro Ruz

Biotecnòloga i comunicadora científica creadora de “Diario de una científica” Lucia Almagro Ruz (1993). Actualment treballa en l’àrea de comunicació de Empireo S.L i és docent en Genotipia. 

Va treballar com a investigadora en el laboratori de Estrategias Antivirales de la Universidad Miguel Hernández, on va poder conéixer des de dins el món de la investigació. 

En estiu de 2018 va nàixer un projecte de divulgació científica a través de diariodeunacientifica. Va ser en 2020 amb l’arribada de la pandèmia quan la seua carrera com a divulgadora va donar un gran bot amb la finalitat d’acabar amb la gran desinformació i “bulos” que recorrien internet. 

María José Escribá

Doctorada en biologia per la UPV, és embriòloga clínica del Laboratori de Fecundació in vitro de IVIRMA-Valencia des de 2001. Des d’aleshores, compagina la seua activitat assistencial amb la investigadora, centrada en la investigació traslacional i innovació en matèria de biotecnologies en reproducció humana. 

Històricament, va desenvolupar la tècnica de vitrificació de blastocists humans mitjançant vitrificació en sistema tancat. És investigadora principal de projectes centrats en el rescat de zigots de fecundació anòmala per caracterització morfocinètica i genètica.

Actualment, la seua col·laboració amb prestigiosos equips de diagnòstic genètic està permetent el desenvolupament d’estratègies de diagnòstic preconcepcional en espermatozoides i ovòcits.

Dolores Corella

Catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Facultat de Medicina de la Universitat de València des de 2009. Des del 2006 és Cap de grup en el CIBER Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició a l’Institut de Salut Carlos III, Madrid. El 1998 va crear la primera Unitat d’ Investigació d’ Espanya en Epidemiologia Genètica i Molecular. A més a més, va centrar les seves investigacions en el desenvolupament de la Genòmica Nutricional i l’anàlisi de les interaccions gen-dieta en fenotips de malaltia cardiovascular i obesitat. Des de 2009 forma part de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, i participa en diverses accions per fomentar la visibilitat i lideratge de la dona. Actualment centra les seves investigacions en la integració d’òmiques en la recerca de les malalties cardiometabòliques i en l’envelliment saludable.

Gaspar Pérez Martínez

Després d’estudiar Biologia a València, el Dr. Perez-Martinez va realitzar la tesi doctoral a la Universitat de Nottingham, i després d’un període de 3 anys a Espanya va realitzar etapes postdoctorals a les universitats de Groningen i Tübingen. Durant 30 anys ha estat el líder del Laboratori de Bacteris de l’Àcid Làctic i Probiòtics (IATA, CSIC), ha publicat 114 articles d’investigació de l’SCI sobre Biotecnologia i Genètica Microbiana dels Probiòtics. Des del principi, el grup ha investigat els mecanismes moleculars d’acció dels probiòtics i les interaccions entre microbioma i hoste, relacionant-les amb problemes de salut a través de l’anàlisi genòmic.

Va ser comissari espanyol en el fòrum “Biotechnology for food production and its impact on development” de la Comission de Ciència i Tecnologia per al Desenvolupament (ONU) i va pertànyer al Consell Científic Assessor de l’Autoritat Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (2013-2017) i en l’actualitat és Vicepresident de la SEMiPyP.

Paloma Quintana

Es va graduar com a dietista-nutricionista i com a tecnòloga dels aliments a la universitat de Granada. El 2016 va realitzar un màster de Nutrició humana i actualment està cursant el TSAF.

És professora de pràctiques a la Universitat Internacional de València, docent a Medicarana i a CEAN group.

Exerceix un paper actiu en divulgació científica com a conferenciant i divulgadora en xarxes socials i premsa. Ha participat en múltiples conferències com la INUS 20th International congress of Nutrition a Granada el 2013 o ponent en la setmana internacional Mesurat Activitats Ftitness el 2016/2017 a Oporto.

Autora del llibre: Cuina, menja i perd greix i intervé en programes de televisió i ràdio com Salut al dia o en premsa al País, 20 minuts.

Gloria Olaso González

Es va llicenciar en Química per la Universitat de València en 2003. Va començar la seva activitat científica en el camp de la Química Teòrica i Computacional, a l’ ICMol. En aquesta àrea de coneixement s’emmarca la seva Tesi Doctoral “Estudi Teòric de Processos Fotoinduïts en sistemes Biològics”, dirigida per la Dra. Manuela Merchán i el Dr. Luis Serrano Andrés. Paral·lelament va cursar una segona llicenciatura en Ciència i Tecnologia dels Aliments.

Una vegada finalitzat el doctorat es va incorporar com a investigadora al grup del Dr. José Viña en el Departament de Fisiologia de la UV, del qual és actualment professora contractada doctor. La seva recerca s’ ha orientat cap a l’ estudi d’ intervencions en l’ estil de vida basades en la nutrició i l’ exercici físic per aconseguir un envelliment satisfactori.

TALLERS DE LA PASADA EDICIÓ

Els congressistes podran triar 2 tallers (o 1 taller i 1 visita) per als dies del congrès.

Per què vindre al CIB?

Enfocat a estudiants

Som un congrés amb 8 anys d’història organitzat íntegrament per i per a estudiants.

Diversitat temàtica

Any rere any tractem d’organitzar xarrades, taules redones i debats d’actualitat que desperten el vostre interés.

Ponents de qualitat

Pel CIB han passat personalitats del camp de la biomedicina com María Blasco, Salvador Moncada, Mariano Barbacid, Álvaro Pascual-Leone i molts altres.

Tallers i concursos

El CIB t’ofereix l’oportunitat de desenvolupar noves habilitats, exposar el teu treball i fomentar l’intercanvi d’idees.

Crear contactes

El CIB et brinda l’oportunitat d’entaular relació amb diferents investigadors en un ambient més pròxim.

Pla social

Why so serious? Veurem la ciència des de l’altre costat coneixent-nos entre monòlegs i cerveses.

FOTOS D'EDICIONS ANTERIORS

PREU D'INSCRIPCIÓ

15€

Som una associació d'estudiants sense ànim de lucre: els diners de la inscripció es destina íntegrament a esmenar les despeses del Congrés.

La inscripció inclou:

  • Bolsa del congressista amb carpeta, boli i xapa del congrés.
  • Accés a les conferències, xarrades, taules redones i debats.
  • Dos tallers de lliure elecció (subjectes a disponibilitat de places).
  • Possibilitat d’acudir un dels tres dies de cerveses científiques.
  • Accés a tots els esdeveniments socials.
  • Certificat d’assistència (necessari assistència mínima del 80%).

Inscriu-te i t'esperem en el CIB2022!!

Contacte:

dudas@cibvalencia.com

Formulari de contacte:

COLABORADORS